11. april 2008
Roskilde Kommune har nu tilbudt den dødssyge Tina Christiansen at få sine tvangsfjernede børn hjem, hvis hendes familie vil love at passe dem 24 timer i døgnet. Det er afpresning, siger hendes advokat.
Reelt er der tale om afpresning, når Roskilde Kommune har tilbudt den dødssyge 32-årige Tina Christiansen at få sine to tvangsfjernede børn hjem, hvis hun samtidig kan stille en garanti om, at hendes familie forpligter sig til at passe børnene 24 timer i døgnet.
Det siger Tina Christiansens advokat, Birgitte Harring-Lund fra Ret & Råd i Ishøj. Hun kritiserer samtidig, at hvis Tina Christiansen siger ja til at trække på sin familie og få børnene hjem, så mister den 32-årige mor sin mulighed for at klage over tvangsfjernelsen.- Det er et helt urimeligt svært valg at sætte både Tina og hendes familie i.
Familien er i forvejen helt kørt ned over det her, og nu lægger kommunen endnu mere over på dem. Jeg tvivler samtidig på lovligheden i det valg, som kommunen stiller familien i, siger Birgitte Harring-Lund.
Tina Christiansen, der i dag sidder i kørestol, fik for et år siden konstateret nervesygdommen ALS, som nedbryder hendes førlighed og evne til at tale. Sygdommen giver hende kun få år tilbage at leve i.
Efter diagnosen havde Tine Christiansen og hendes børn på et halvt år via Roskilde Kommune 71 hjælpere igennem deres hjem. Og netop de mange, skiftende hjælpere var en væsentlig årsag til, at Tina Christiansen fik tvangsfjernet børnene.Siden har hun kæmpet for at få børnene hjem igen. Og samtidig kæmpet for, at det skal ske med den nødvendige støtte og hjælp, som hendes handicap kræver. Det vil sige, at der skal være døgnhjælp, og at hjælperne skal have de nødvendige pædagogiske forudsætninger for at kunne håndtere børnene.
- Kommunen er ganske enkelt ved at skille denne familie fuldstændigt fra hinanden. Jeg er dybt chokeret over hele forløbet i denne sag. Og det hele bliver forværret af, at der ingen tid er til lange klagesager. Faktum er, at Tina Christiansen ikke lever så længe. Derfor er det nu, hun skal være sammen med sine børn, siger Birgitte Harring-Lund.Sagen om tvangsfjernelsen er indklaget for Ankestyrelsen. Her forklarer styrelseschef Jan Henriksen, at sagen bliver forsøgt hastebehandlet.- Men jeg kan ikke love en præcis dato for, hvornår vi har en afgørelse, siger Jan Henriksen.
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) ønsker ikke at kommentere sagen, så længe Ankestyrelsens behandling ikke er afsluttet.Roskilde Kommunes socialdirektør Yvonne Barnholdt vil ikke kommentere den konkrete sag.
Donationer er hjerteligt velkomne på reg. nr. 2905 og konto nr. 2551 953 966